Complete WC GOG fixes and tweaks

Discussion in 'Tech Support' started by TCSTigersClaw, Nov 27, 2013.

  1. TCSTigersClaw

    TCSTigersClaw Greek Special Forces B' Company "Naoussa" 2007-200

    Messages:
    2,132
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    Thessaloniki, Greece
    Hello guys I have gathered enough info and tested all WC GOG games.Credits go to various GOG and WC forum members that contributed with info and patches.
    WC1/2/Academy/Privateer : Roland MT32 sound fixes

    First download MUNT http://sourceforge.net/projects/munt/ ( I also attach ROMS for it ) .Install it ,open it and select Options---->Rom configuration and select the folder with the Roms I provide.Now go to Control Panel ,Sounds and Audio Devices ,Audio .In the bottom that says MIDI music playback choose default device "MT-32 Synth Emulator".

    Replace the files in your C:\GOG Games\Wing Commander 1 and 2 Directories with the ones I provide in the Wc1 and Wc2 zips.Now you have Roland MT-32 emulation and speech in Wing Commander 2.

    WC3 Joystick Issues and Movies.

    Movies /Win95 upgrade: Download this patch http://www.share-online.biz/dl/BNXKW1UMC2
    Go to your WC3 GOG folder.Extract DATA.DAT to a folder (use winrar or 7z).Unzip the patch there.
    Create a shortcut of WC3 NoScanlines and run that instead of your regular Wc3.It includes ddhack.

    Joystick problem: That was rough.Download Wc3Joy.zip.
    Extract it to your Wc3 GOG folder.Extract my Wc3.zip to replace your .conf file.

    WC4 Low sound movies fix

    Just download the latest AC3 driver.Open it and volume up the main sound.I attached
    the latest version

    WCP DVD and Enchancment patch (also for SO)

    Download the DVD movies from CIC found here https://www.wcnews.com/wcpedia/DVD_Movie_Upgrade_Patch

    Extract them all to a folder named "movie" and put it in your WC Prophecy GOG directory.
    Download and Install this https://www.wcnews.com/wcpedia/OpenGL_Patch
    And then Extract WCP.zip I provided to your GOG Prophecy Directory.You may also have to remove
    any compatibility that are preselected from Prophecy.exe and secretops.exe (right click and uncheck Win98 compatibility).

    Wing Commander Academy Crash/Roland Sound

    Sound:Look at WC1/Wc2 solution and just extract my WCA.zip to the WcA GOG folder.

    Crash:When you try to execute a mission the game Crashes.Gauntlet plays fine.To fix this ,create a mission normally. SAVE it .Then LOAD it and play.It should work.Dont save and execute.Save LOAD and then execute.


    Wing Commander Privateer 2 Fixes

    Various fixes ,slowdown patch and movie upgrade. Extract P2.zip to your GOG Privateer 2 directory.Create a shortcut of DARKFIX.exe and run this one instead of the regular .exe
     

    Attached Files:

    Last edited by a moderator: May 24, 2018
  2. Shades2585

    Shades2585 none

    Messages:
    598
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    26,185
    Nicely done! Thank you. I never had the ROMs.

    I forget, does WC3 use Roland too?
     
  3. TCSTigersClaw

    TCSTigersClaw Greek Special Forces B' Company "Naoussa" 2007-200

    Messages:
    2,132
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    Thessaloniki, Greece
    No ,Wing Commander 3 has nothing to do with Roland.Kilrathi Saga version has different Music.Tre though
     
  4. TCSTigersClaw

    TCSTigersClaw Greek Special Forces B' Company "Naoussa" 2007-200

    Messages:
    2,132
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    Thessaloniki, Greece
    For some reason Wc1.zip and Wc2.zip patches didnt upoloaded. I cant edit my first post so I will upload them here.

    They contain modified .conf and .cfg files so you can work the Roland Emulation
     

    Attached Files:

    • Wc1.zip
      File size:
      4.4 KB
      Views:
      650
    • Wc2.zip
      File size:
      4.3 KB
      Views:
      511
  5. wcnut

    wcnut Rear Admiral

    Messages:
    466
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    24,135
    Well I'm not sure what your patch does for WC3, I take it it is no longer a dos application? But in the dos vesion you could use the mt32 for wc3. Really though General Midi was much better especially if you are using a modern sound font.
     
  6. wcnut

    wcnut Rear Admiral

    Messages:
    466
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    24,135
    I think that you should point out that these fixes are primary set for windows, for the mac releases of GOG, you have to different things. For instance, the boxer standalone apps, from which wc1 and 2 are shipped, already have munt as a framework. They just need the rom files to be installed by boxer. And of course the config file changes of the games from a*** to r.
     
  7. TCSTigersClaw

    TCSTigersClaw Greek Special Forces B' Company "Naoussa" 2007-200

    Messages:
    2,132
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    Thessaloniki, Greece
    Its for the GOG Windows (dosbox) versions only yes. I just cofigured .conf and .cfg nothing else.The patches are just for people who dont know how to configure their dosboxes. Wc3 patch is mostly for video quality .Wc3 had a different Music.tre as I sain in tKilrathi Saga. I have never heard of WC3 Dos running in MT32 I will look into it.


    I cant edit my first post ,you are right I should make it clear its for Windows versions of GOG :)
     
  8. Shades2585

    Shades2585 none

    Messages:
    598
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    26,185
    I double checked, actually the DOS version of WC3 does work with the Roland SCC-1 and the Roland Rap-10 per its install guide. But I doubt it will work with the Munt program which was meant to emulate the Roland MT-32.

    Nice work though. :)
     
  9. wcnut

    wcnut Rear Admiral

    Messages:
    466
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    24,135
    Thanks shades! I knew I remembered Roland there, but yah, those aren't mt32 compatible
     
  10. TCSTigersClaw

    TCSTigersClaw Greek Special Forces B' Company "Naoussa" 2007-200

    Messages:
    2,132
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    Thessaloniki, Greece
    Really sorry I didnt know about WC3 supported Roland ! wow :)
     
  11. centaurianmudpig

    centaurianmudpig Commodore

    Messages:
    296
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    12,735
    Gender:
    Male
    Location:
    Earth, New Old England
    It's a shame I cannot experience this on Windows 7, without having to do a registry hack. The only way I found to select the MIDI emulator, since MS decided to opt out this little option.
     
  12. Oceankhayne

    Oceankhayne Captain

    Messages:
    96
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    11,935
    Then don't use stock munt. It's already incorporated into this:
    http://ykhwong.x-y.net/
    It's pretty much the best build of dosbox.
    It even has save-states for for WC1 - Kurasawa 2....
     
  13. Orthonormal

    Orthonormal Spaceman

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Gender:
    Male
    WCP.zip is corrupted. I've downloaded it twice to be sure. Can you re-upload? Or is it the same as wcpdvd_16_nov_2013.7z found on this site?
     
  14. KrisV

    KrisV Administrator

    Messages:
    3,415
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    36,885
    Location:
    The Reid System
    WCP.zip seems to be a .rar archive that has a .zip extension. It opens fine with 7zip but Windows explorer chokes on it.
     
  15. wcnut

    wcnut Rear Admiral

    Messages:
    466
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    24,135
    as a general rule, best to avoid proprietary compression formats like .rar
     
  16. LeHah

    LeHah 212 Squadron - "The Old Man's Eyes And Ears"

    Messages:
    7,889
    Likes Received:
    54
    Trophy Points:
    59,485
    Gender:
    Male
    Location:
    Ixion, Helios System
    Good job on this, soldier. All fans everywhere will benefit from this.
     
  17. thom ellis

    thom ellis Petty Officer

    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    635
    Gender:
    Male
    How do I set the midi playback in windows 8.1?
     
  18. koruptor

    koruptor Rear Admiral

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    21,935
    When I apply the instructions for the WCP enhancement on my GOG copy it asks for a CD on launch. Does anyone have this problem? I followed it step by step. Am I doing something wrong?

    Thanks.
     
  19. centaurianmudpig

    centaurianmudpig Commodore

    Messages:
    296
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    12,735
    Gender:
    Male
    Location:
    Earth, New Old England
    No problem here. Did you ensure that you copied the files in to the patch folder as detailed in the readme?

    "Copy into this directory the following files from the CDs:

    - data.tre (cd1)
    - gf.tre (cd1)
    - gf2.tre (cd2)
    - gf3.tre (cd3)

    The install program needs to find these files here.

    Mario Brito
    (HCl)"
    Thats for the OpenGL.

    And for the movies you put all the .vob files in to the movie directory?

    You may have to wait for further help, that's the extent I can go. Also try applying and testing each patch separately to narrow down the issues.
     
  20. koruptor

    koruptor Rear Admiral

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    21,935
    I started over from scratch and tested the game with each step. It does the CD check after installing the OpenGL patch, before I copy over the WCP.zip contents. I'll keep trying.
     

Share This Page