Fatal Error while trying to run Privateer 1

Argent009

Spaceman
I am trying to run pivateer 1 and have run into a problem. I have wind 98 installed and have made a boot disk. This gave me plenty of free memory to actuall play privateer. The problem I have is that as soon as I try to run Privateer, the monitor goes black like it is loading up but then I find myself back in doss with this message:
Fatal Error
Error Code : E001 - FFFF
Program halted by code
JEMM unloaded.
If anyone has encountered this problem and can give me some advice Id be very grateful. Thanks.
 

Argent009

Spaceman
My Autoexec.bat and config.sys

Autoexec.bat
@ECHO OFF
set EXPAND=YES
SET DIRCMD=/O:N
set LglDrv=27 * 26 Z 25 Y 24 X 23 W 22 V 21 U 20 T 19 S 18 R 17 Q 16 P 15
set LglDrv=%LglDrv% O 14 N 13 M 12 L 11 K 10 J 9 I 8 H 7 G 6 F 5 E 4 D 3 C
cls
call setramd.bat %LglDrv%
set temp=c:\
set tmp=c:\
path=%RAMD%:\;a:\;%CDROM%:\
copy command.com %RAMD%:\ > NUL
set comspec=%RAMD%:\command.com
copy extract.exe %RAMD%:\ > NUL
copy readme.txt %RAMD%:\ > NUL

:ERROR
IF EXIST ebd.cab GOTO EXT
echo Please insert Windows 98 Startup Disk 2
echo.
pause
GOTO ERROR

:EXT
%RAMD%:\extract /y /e /l %RAMD%: ebd.cab > NUL
echo The diagnostic tools were successfully loaded to drive %RAMD%.
echo.

IF "%config%"=="NOCD" GOTO QUIT
IF "%config%"=="HELP" GOTO HELP
LH %ramd%:\MSCDEX.EXE /D:mscd001 /L:%CDROM%
echo.
GOTO QUIT

:HELP
cls
call help.bat
echo Your computer will now restart and the startup menu will appear.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
echo.
restart.com
GOTO QUIT

:QUIT
echo To get help, type HELP and press ENTER.
echo.
rem clean up environment variables
set CDROM=
set LglDrv=

Config.sys
[menu]
menuitem=CD, Start computer with CD-ROM support.
menuitem=NOCD, Start computer without CD-ROM support.
menuitem=HELP, View the Help file.
menudefault=CD,30
menucolor=7,0

[CD]
device=himem.sys /testmem:eek:ff
device=oakcdrom.sys /D:mscd001
device=btdosm.sys
device=flashpt.sys
device=btcdrom.sys /D:mscd001
device=aspi2dos.sys
device=aspi8dos.sys
device=aspi4dos.sys
device=aspi8u2.sys
device=aspicd.sys /D:mscd001

[NOCD]
device=himem.sys /testmem:eek:ff

[HELP]
device=himem.sys /testmem:eek:ff

[COMMON]
files=10
buffers=10
dos=high,umb
stacks=9,256
devicehigh=ramdrive.sys /E 2048
lastdrive=z


This is all off of my boot disk that I am using to run Privateer.


[Edited by Argent009 on 06-27-2001 at 18:02]
 

Johnl12

Repairman
The "Win9x Startup Disk" is not design to play games. It's is design for troubleshooting win9x. We will need to create a autoexec.bat and a config.sys so you can play P1. Post your C:\autoexec.bat, c:\config.sys and dosstart.bat files.

[Edited by Johnl12 on 06-27-2001 at 18:26]
 

Argent009

Spaceman
Dosstart.bat
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\SBEINIT.COM
REM DOS MOUSE DRIVER ADDED BY MICROSOFT INTELLIPOINT MOUSE SETUP
LH C:\PROGRA~1\MICROS~2\MOUSE\mouse.exe
@echo off


Will you help me out with the new bootdisk? I'm really new to most of this stuff and any help would be appreciated. Thanks
 

Argent009

Spaceman
How do u tell what the dosdriver for the cd rom is? I dont know how to find that info out. And yes i have a SB live card in here.
 

Argent009

Spaceman
My C:\autoexec.bat is:

@echo off
SET BLASTER=A240 I2 D3 H7 P330 T6
SET CTSYN=C:\WINDOWS
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\SBEINIT.COM

My C:\config.sys is:

DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE
;device=c:\dos\ramdrive.sys 256 /e
 

Johnl12

Repairman
This boot disk will let you play P1 on your win9x machine. It is missing the DOS drivers for the CD-ROM. You need to either ID the CD-ROM and get it's drivers or you can go to http://www.bootdisk.com and get the universal drivers.

If you can't get your CD-ROM to work you could also copy the priv.tre and rf.tre files to the c:\privater and edit the priv.cfg and rf.cfg and modify them to this:
=c:priv.tre
=c:rf.tre
This way you'll won't need the CD.

---------Autoexec.bat-------
IF ERRORLEVEL 1 PAUSE
ECHO=OFF
SET PATH=C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND;C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV;
SET TEMP=C:\WINDOWS\TEMP
SET TMP=C:\WINDOWS\TEMP
SET PROMPT=$P$G

REM -------THE BELOW LINES ARE FOR THE SOUND CARD-----------
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6 J200
SET CTSYN=C:\WINDOWS
SBMIXER /P /Q
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\SBEINIT.COM

REM DOS MOUSE DRIVER ADDED BY MICROSOFT INTELLIPOINT MOUSE SETUP
LH C:\PROGRA~1\MICROS~2\MOUSE\mouse.exe


REM -----------THE BELOW LINE IS FOR THE CD-ROM-----------
REM C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:IDECD000

SET COMSPEC=C:\WINDOWS\COMMAND.COM
ECHO=ON
C:

-------------CONFIG.SYS------------

DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE 16384 D=64 FRAME=E000 /I=B000-B7FF RAM

REM------ CD-ROM DRIVE ---
REM DEVICEHIGH=C:\CDROM\AOATAPI.SYS /D:IDECD000 /Q

[COMMON]
DOS=HIGH,UMB
STACKS=18,256
FILESHIGH=50
BUFFERSHIGH=35
SHELL=C:\WINDOWS\COMMAND.COM C:\WINDOWS /P
LASTDRIVE=F



[Edited by Johnl12 on 06-28-2001 at 01:44]
 

ByteDoc

Spaceman
here is how to get P1 and SBlive working

easiest thing to do is:
install the game from windows (you don't need any cd-rom drivers that way)
then copy the two .tre-files on the HD and correct the .cfg-files, set the right path (should be no problem, if so tell me)

now your boot-files...

config.sys
===
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /testmem:eek:ff
files=40
buffers=40
dos=high,umb
stacks=9,256
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM 16384 /I=B000-B7FF
lastdrive=z
===

autoexec.bat
===
SET BLASTER=A240 I7 D1 H5 P330 T6
SET CTSYN=C:\WINDOWS
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\SBEINIT.COM
c:\mouse\mouse.com
path c:\windows\command
===

just change the line for mouse driver to your configuration

that's it, should work now, only problem I still have is:

after about 30 minutes of playing the sound gets static again, so what I do is save after landing and do a quick restart...
it's not perfect, but I can play the game ;)

IMPORTANT:
I found out that my SET BLASTER line in the autoexec.bat has no effect on what I configure in the priv-configuration...

therefor you need to start SBECFG.EXE from your
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\ directory
there you can find out what your real SB16-emulation-settings are.....

hope to help you with this...

give it a try with these settings, and if you still have problems, post your new autoexec.bat and config.sys along with the ouptput from SBECFG.EXE

enjoy the game

ByteDoc
 

ByteDoc

Spaceman
ups, hehe

ok, the line in the config.sys with the smiley should go like this:

DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /testmem:eek:ff

with disabled smilies you can see it ;)
 

Argent009

Spaceman
Actually I dont believe I need to get my Cd-Rom to work because I dont have privateer on CD, I istalled it from floppy disks. Umm i didnt think that would effect on anything or I would have said something sorry. But I am going to try to make the boot disk and see what happens? Should I just make a reg boot disk and then edit the autoexec.bat and config.sys?? Well thats what I'm gonna try. Later.
 

Argent009

Spaceman
I got my the boot disk setup using the info from Johnhl12 and I also used Bytedocs info as well. That went well and I got no memory errors or EMS errors or anything. But when I tried to loadup privateer I got another fatal error. IT was different from before though. I got the Error: D002-FFFF. I got this error using both boot disks. Its not telling my anything, citing this error so I am kinda stuck. ARGH!!


[Edited by Argent009 on 06-28-2001 at 16:06]
 

Johnl12

Repairman
Are you using the floppy version of P1?

"D002-FFFF" when starting the game (floppy version only).
This error message indicates that there is a problem with your sound card configuration. Run the INSTALL program again and select NO sound and NO music. Run the game again and see if you can get past the error message. If you can get past the error message with Sound and Music turned OFF, then you will need to run the install program again to set your sound up a second time. Be sure to know the proper address, IRQ and DMA values for your sound card before you install the game again. Incorrect IRQ values can cause this error message as well. See our Sound Card Help Page for more information.

In the c:\privater type install.exe. When configuring the sound settings choose SB16. If you're using my boot disk the
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6 J200
uses Port=220, Irq=5, DMA=1
 

Argent009

Spaceman
HEY THANKS A TON! I got it to work with no sound! Im gonna fiddle with the sound and bring that back. Thanks again! I couln't of done this woithout ya. Thanks again!! Later all.
 

ByteDoc

Spaceman
try to run SBECFG.EXE from your dosdrv-directory (sblive)

there you can see the real sb16-emulation settings which you have to choose in priv-install
 
Top